Защо сменяме дограмата?

1. За по-добра топлоизолация.

При въпроса за енергийна ефективност и топлоизолация на сградите, особено внимание се обръща на прозорците, защото през тях преминават до 40% от топлинните загуби От 2014г., действащите европейски норми, изискват коефициента на топлопреминаване на прозореца да бъде под 1,4W/m2K. Много важен елемент е стъклопакета, който заема 80% от площта на прозореца. Предлаганите от нас профили на PROFILINK, REHAU и KMG постигат желания ефект от приятен и уютен дом.

2. За по-добра шумоизолация.

Напрегнатият живот и засилващият се автомобилен трафик ни карат все повече да обръщаме внимание на един сериозен фактор - шума,от който зависи ежедневния ни комфорт и здраве.Един от факторите за спокойна и безшумна среда на обитаване е добрата шумоизолация на фасадата,която до голяма степен зависи от избора на остъкляване,качествено гумено уплътнение на касата,подбор на подходяща комбинация от стъкла,добро уплътнение с монтажна пяна и последващите довършителни дейности.

3. За по-добра слънцезащита.

Слънцезащитата на едно помещение може да се постигне с няколко различни продукта - външни щори,външни капаци,вътрешни щори и стъклопакети с високоенергийно покритие.

Предимства на ПВЦ дограмата

  • PVC дограмата задържа по-успешно топлината в помещението. С температурен диапазон от -50 до +60 градуса по Целзий я прави адекватна за европейския климат.Многокамерната конструкция има отлични топло и звукоизолационни свойства.
  • ПВЦ дограмата кондензира по-малко влага от алуминия.И двата вида имат ултравиолетова защита.
  • PVC дограмата не изисква сложна поддръжка.Няма нужда от боядисване или специално третиране,а просто от измиване с препарат.
  • ПВЦ дограмата позволява поставяне на обков с многоточково затваряне.
  • PVC дограмата е с приемливи цени за качеството,което предлага.Изработката и монтажът на ПВЦ дограма са по-лесни и се предлагат в различни цветове без необходимост от периодично боядисване или лакиране.
  • На ПВЦ дограма могат да се поставят всички видови звукоизолиращи и термоизолиращи стъкла.

За конденза и мухъла и как да се справим с него

Често след смяната на старата дограма с PVC такава, се появяват конденз и мъхъл, за които клиентите обвиняват “некачествената” нова дограма и фирмата, която я е монтирала и дори стигат до грешния извод, че “само дървената дограма не прави конденз”. Истината е съвсем друга. За образуването на конденз са необходими две неща – влажен въздух и студена повърхност. Влажността на въздуха в помещенията се повишава от всичко, което отделя водни пари, като цветя, готвене, пране, хората в помещението и др. Когато влажният въздух достигне студени повърхности като външните стени, рамките на прозорците и техните стъкла, влагата в него кондензира по тях. Старите дограми не уплътняват добре, в резултат на което се получава постоянно нежелано проветряване, при което влажният въздух напуска помещението, но заедно с него си отива и така ценната топлина. След подмяната на дограмата, помещението се “запечатва”, водните пари не могат да го напуснат, влажността на въздуха се повишава и се появява конденз по най-студените повърхности – най-често стени и стъклопакети. При новото строителство също се получава повишена влажност на въздуха, заради изпаряването на влагата, акумулирана в самите строителни материали, като този процес продължава около година. За да решите проблема с образуването на конденз, в почти всички случаи са достатъчни:

  • редовно проветряване.
  • стъклопакети с нискоемисийно или високоенергийно стъкло
  • външна топлоизолация